Mette bruger sig selv i kunsten

Fra Sjællandske Medier
Opdateret 16. januar 2017 kl. 10:07
Af Elias von Staffeldt

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Mette Harbo fra Odense skulle blive kunstmaler, men det ændrede en alvorlig færdselsulykke på, og nu er den 60-årige Mette Harbo aktuel med en udstilling i Stenløse Sognegård.

Den 24. januar 1990 er en dag, hun aldrig glemmer. Her var Mette Harbo involveret i en alvorlig færdselsulykke i Tønder i Sønderjylland, som kostede hende fem år i kørestol. Lægerne mente, at hun aldrig ville få førligheden igen, men hun trodsede lægernes dom og begyndte selv at kæmpe sig tilbage, og i 1995 kunne Mette stå oprejst og gå rundt efter halvandet års kamp.

– Jeg fik åbent kraniebrud og havde også en nærdødsoplevelse. Lægerne fortalte mig, at jeg nok aldrig ville kunne gå igen, men jeg fik kæmpet mig tilbage, siger Mette Harbo, der i dag stadig døjer med lidt smerter fra ulykken, men det er dog ikke noget, der hæmmer hende i hverdagen, og blandt andet spiller hun meget tennis for at holde sig i gang.

Mette Harbo begyndte efter en uge i sygesengen at male. Hun har med sine egne ord ellers aldrig været kreativt anlagt. Med fire uddannelser som henholdsvis lægesekretær, pædagog, merkonom og edb-programmør lå det da heller ikke i kortene, at Mette Harbo skulle gå maleriets vej.

Men bilulykken satte tilsyneladende gang i de kreative kræfter hos Mette Harbo, der nu har levet af kunsten og som foredragsholder i de sidste 25 år.

– Jeg bruger altid mig selv og min omgangskreds i min kunst. Det er glæden ved livet, der generelt er omdrejningspunktet, fortæller Mette Harbo.